“Miskolc büszke a kohász múltjára”

Megosztás

A Fazola-napok szervezői idén is változatos programokkal várták a kétnapos rendezvény látogatóit. Veres Pál szerint rendkívül fontos a hagyományok megőrzése Miskolcon.

A programok még pénteken elkezdődtek Felsőhámorban, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének épületében, ahol kiállítás nyílt, aminek a bányász-kohász hagyományok huszonegyedik században történő ápolása volt a témája. A tárlatot egy hasonló tematikájú konferencia követte. A részletekről a Minap számolt be.

Szombaton aztán a már jól ismert és népszerű programokkal folytatódott a rendezvény a Fazola-kohónál. Fél tízkor különjáratot indított a LÁEV az eseményre, a kisvasúti szerelvényen a Perecesi Bányász Fúvószenekar adott koncertet, mint ahogyan az őskohó előtt is.

A program megnyitóján Veres Pál, Miskolc polgármestere szólt, aki az esemény kapcsán a hagyományok megőrzésének fontosságáról beszélt.

– Miskolc nem más, mint a Miskolc nemzetség, a Diósgyőri vár, a kereskedő város, az Avas-hegy a kilátókkal, a Szinva-patak, a mai ország első kőszínháza, ami most kétszáz éves, az őskohó, az egyetem a selmeci hagyományokkal, a vasgyár és az acélváros elnevezés. Ez mind Miskolc, pontosabban ez mind együtt Miskolc. Ez mind a történelmünk, ami nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk: miskolciak. A múltunk kitörölhetetlen része a Miskolchoz és térségéhez köthető kohászat is, ami nagy utat tett meg az évszázadok alatt a Garadna és a Szinva völgyében. Fazola Henriktől és az őskohótól egészen addig az óriási gyáregyüttesig, amiből története során hajók, hidak elemei, sínek, megannyi vasipari termék került ki a világ számos pontján – hangsúlyozta a város első embere.

Miskolc büszke múltjára, büszke a kohászatra, a vasgyárban dolgozott emberekre, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a város megőrizze megyeközponti szerepét. “Egy város ereje nem az épített környezetében, vagy a táj szépségében van, hanem a közösségei erejében” – fűzte hozzá.

Az egész napos programok során nem maradhatott el a hagyományos látványcsapolás, de voltak kovácsmesterség-bemutatók, kézműves-foglalkozások, öntészeti bemutatók, múzeumpedagógiai foglalkozások is. Gombaismereti bemutatót tartott a Miskolci Gombász Egyesület, madárgyűrűzést mutatott be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja, de természetesen programokkal készült a Miskolci Egyetem is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek